Quantcast
Channel: Joacim Lundin-arkiv - Svensk gin, AI och allmänt nörderi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 45

Modo Hockey in i framtiden

$
0
0

Jag fick ett otroligt gensvar på mitt tidigare inlägg om Modo Hockey (vilket jag är mycket tacksam för), Modo Hockeys betydelse för Örnsköldsvik, och min tanke är att denna post ska vara en uppföljning som tar upp utvecklingen av publiksnittet, kommunens finansiering och ny VD.

Denna granskning av publiksnittet i SHL använder sig av officiell publikstatistik från SHL och statistik från SCB, den kommunala befolkningsstatistiken från tredje kvartalet 2013 samt befolkningen i Sveriges tätorter från 2010. Skillnaden från Modo Hockeys betydelse för Örnsköldsvik är att jag denna gång även har med Leksand och Örebro.

publikshlKälla: SHL

Totalt har redan över 1,5 miljoner åskådare besökt säsongens hemmalag. Modo Hockeys fans står för närmare 120 000 av dessa och med ett publiksnitt på 5602 placerar sig Modo på en sjunde plats i publiktabellen efter 21 spelade hemmamatcher. Jag har valt att granska de 12 lagen i SHL, deras snittpublik på hemmamatcherna, hittills säsongen 2013/2014, samt relationen mellan publiksiffran och tätortens/kommunens folkmängd.

Åskådarandel beräknat på kommunernas/tätorternas befolkningsmängd:
Skärmavbild-2014-01-27-kl.-14.01Källa: Uträkning och sammanställning av Joacim Lundin

Vi börjar med publiken, den överlägset viktigaste ingrediensen för att en SHL-klubb ska överleva. Det må så vara att min uträkning, precis om förra gången, inte är en exakt vetenskap men trenden är fortfarande kristallklar, Modo Hockeys betydelse för Örnsköldsvik fortsätter att vara mycket stor. I de flesta fall, förutom för Linköping, har snittpubliken i SHL ökat på hemmamatcherna sedan de inledande 6-7 matcherna (sist jag gjorde granskningen). När jag nu räknat med Leksand så är det otroligt vilken popularitet det laget har. Leksand är totalt överlägsen i relation till befolkningsstatistiken.

Som klar tvåa har vi Modo Hockey.

Således finns det vind i seglen när det gäller intresset för Modo Hockey i framtiden. Oavsett svikande publiksiffror.

Bortsett från Modo Hockeys vikt för örnsköldsviksborna så har frågan om Örnsköldsviks Kommuns finansiering av Modo Hockey varit den mest debatterade. Det är garanterat så att den medborgerliga betydelsen vägt in när Örnsköldsviks Kommun, den 16:e december 2013, valde att klubba igenom ett nytt avtal med Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB värt ytterligare 9 miljoner kronor per år i 10 år. Webben7 intervjuade kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström, den 15:e november, inför beslutet:

Till Allehanda säger Börje Lindholm, Modo Hockeys tillförordnade VD, ”Det här beslutet ger oss goda förutsättningar att arbeta vidare med att utveckla klubben”.


Bakgrunden är följande och går att läsa på Örnsköldsviks Kommuns hemsida här
. ”Sedan Fjällräven Center i Örnsköldsvik invigdes 2006 har mer än 150 evenemang av olika sorter ägt rum i arenan. Det har handlat om alltifrån mässor, företagardagar, studentbal och konferenser till teater, Melodifestivalen och konserter med Tomas Ledin, Kent och nyligen både Peter Jöback och Lars Winnerbäck. Många av dessa arrangemang blev möjliga på grund av arenan och att dess attraktiva placering med tillgång till restauranger, shopping, kommunikationer och vacker omgivning. Uppskattningsvis har över en miljon besök gjorts i arenan, till evenemangen och alla de hockeymatcher som har ägt rum. Den här typen av evenemang inom restaurang, handel och hotell skapar årligen en konsumtion på omkring 44 miljoner kronor enligt Handelns utredningsinstitut, HUI Research. Under dessa år har idrottsföreningen Modo Hockey tagit ansvar för en stor del av driften av arenan. Det har lett till att föreningen har behövt nyttja det egna kapitalet för att klara driften. Detta är inte längre möjligt. Kommunen behöver ta en större roll i att garantera infrastrukturen för att det även i framtiden ska kunna vara möjligt att erbjuda sådana evenemang som hittills ägt rum och för att utvecklingsmöjligheterna för näringslivet ska fortsätta vara gynnsamma. Föreningslivet är starkt och stort i Örnsköldsvik och genom att stödja det vill kommunen skapa förutsättningar för variation, demokrati, hälsa och utveckling. En viktig förutsättning för idrottsföreningarna är att det finns en bra infrastruktur. På senare tid har kommunen gjort satsningar i exempelvis fotbollshall, innebandyhall, badhus i Husum och Bredbyn, skidskytteanläggningar i Bredbyn, friidrottsmöjligheter vid Bjästaskolan m.m för omkring 100 miljoner kronor. Den uppdragsersättning som Modo Hockey fick av kommunen då man skötte driften av Kempehallen var 5,3 miljoner kronor, att jämföra med dagens 6 miljoner kronor. Modo Hockeys arenabolag äger Fjällräven Center och har ett lån på 50 miljoner kronor hos kommunen, som man hittills har amorterat 12 miljoner kronor på.

Känner du för att grotta ned dig i alla dokument kring Örnsköldsviks Kommuns beslut så kan du göra det här.

 
Det är allt Modo skriver i en officiell kanal, en tweet där det står ”Nya avtal med Örnsköldsviks kommun #modose” och så en länk till en sida som inte längre finns. Ingenting på Modo Hockeys Facebook- eller hemsida. Jag må älska Modo Hockey men jag finner det konstigt att inte vara mer tacksam och ödmjuk när man får 150 miljoner kronor fördelat över tio år av Örnsköldsviks Kommun.

Bortsett från den fadäsen så finns det något som definierar Modo Hockeys organisation som mer modern än någon annan och det är valet av ny VD.

Kvinna.

34 år.

VD från MTG:s fri-tv-verksamhet i Ghana.

Charlotte Gustavsson satte snabbt standarden genom att bli SHL:s första kvinnliga VD och vara en aktiv del av hockeykulturen oavsett om det gäller Twitter eller en bussresa till bortamatch. Allehanda refererar till ett pressmeddelande där Charlotte säger:

– ”Jag är medveten om att Modo Hockey gått igenom en tung tid ekonomiskt, men det känns som att det nu finns alla förutsättningar för en nystart. Med kommunavtalet på plats kan vi bygga för framtiden, säger Charlotte Gustavsson i ett pressmeddelande.”

 
Allehanda fick sig en pratstund med Charlotte inför det stundande uppdraget:

Även Webben7 intervjuade Modos blivande VD:

Men det hittills största intrycket och avtrycket gjorde hon hos C More 21 januari:

Det är mycket Charlotte vill förändra och hon ser ishockeyn som en underhållningsbransch. Med högre omsättningar måste föreningarna tänka mer kommersiellt. Allt ska vara klockrent i publikens ögon. Charlotte tycker att hela Modo stöttat upp fantastiskt bra ända sedan dialogen med styrelsen, under rekryteringsprocessen. Hennes uppdrag är att få ordning på budgeten och höja upplevelsen. Det kommersiella tänket är viktigt, att hela tiden jaga nya intäktskällor och ha en starkare profilering i media. Charlotte tycker även att en av nyckelfrågorna är att hitta rätt i prissättningen på biljetter och säsongskort. Modo Hockeys stamkunder ska ha valuta för pengarna och det krävs fler sponsorer, även för ombyggnader av Fjällräven Center så det blir fler kommersiella ytor. Charlotte avslutar intervjun med att säga att de stora upplevelseförändringarna kommer först nästa säsong.

Låt Charlottes kommentarer i intervjun ovan guida Modo de närmsta åren. Rätt paketering behövs.

Publiken har ni.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 45

Latest Images